Nem vagyok jártas az élelmiszer-kereskedelemben. Ez hozzáértők számára nyilván azonnal meg is fog mutatkozni, mert olyan laikus, már-már naív kérdések foglalkoztatnak, mint például az, hogy mi lesz az el nem fogyasztott termékekkel.

 
Nem is volt olyan régen, (ha én is emlékszem rá, akkor biztosan nem!) amikor még nem lehetett mindent korlátlanul kapni – még korlátozva is csak olykor. Alapvető élelmiszer persze volt, de például jégkrémet nem árultak télen, a banánért hosszú sorokat kellett állni, ha nagy ritkán érkezett, a primőr szónak még volt valódi jelentése, a sonka kimerült a gépsonkában és a házilag vágott disznó sonkájában, és a téliszalámit gondosan hajszálnyi szeletekre vágva (és úgy is csak ritkán) fogyasztottuk. A tejre, kenyérre nem a dátumot nyomtatták rá, hanem egyszerűen annyit, hogy hétfő vagy éppen szerda, mert a tartós tejet/kenyeret még hírből sem ismertük.
Nem sírom vissza ezt az időszakot, mert szeretem a választás szabadságát, de biztos vagyok benne, hogy az akkori hulladéktermelésünk és étel-pazarlásunk meg sem közelítette a jelenlegi méretet.
Ma a világon megtermelt élelmiszer 40%-át soha senki nem eszi meg! Ugye sokkoló adat? 40%!!! Megtermeljük – nem elhanyagolható környezeti terhelés árán – és szépen kidobjuk. Ennek egy részét közvetlenül az üzletekből szállítják el, más részét hazavisszük, (előtte persze drágán kifizetjük, ahogy illik,) esetleg felbontatlanul hagyjuk kimúlni a hűtőszekrényben, vagy előtte még alaposan meg is főzzük – újabb időt, energiát, pénzt ölve bele, hogy a kukában már jól feldolgozott állapotban landoljon.
Vágynék az üdvözítő egyensúlyra! Miért van az, hogy míg a fejlődő országokban százezrek halnak éhen, a fejlett társadalmak egyik aktuális megoldandó problémája a túlfogyasztás (és ezzel kapcsolatban persze az oly gyakori túlsúly) visszaszorítása. A diéta-ipar szárnyal! Bár nevetséges a dolog, nincs kedvem mulatni rajta. Sírni tudnék a tehetetlenségtől!
Vajon Afrikából szemlélve ezt a paradoxont, milyennek tűnhet? Megpróbálom elképzelni: eltűnődőm, milyen érzés lehet, hogy miközben tehetetlenül várom halálos betegségem végkimenetelét, tudom, hogy mások a számomra elérhetetlen, gyógyulást jelentő gyógyszerrel degeszre tömik magukat, mert finom…

Nem tudom elképzelni – szerencsére. De a saját szemszögemből látom a történetet, és mélységesen lesújt! Minden szelet kenyér, minden felbontatlan joghurt kidobásakor jusson eszünkbe, milyen ellentmondásos világban élünk! Sőt, jusson eszünkbe már akkor, amikor a felesleges terméket levesszük a polcról! Ne vegyük le! Annak a pénznek, amit a kukába dobnánk biztosan van jobb helye! Találjuk meg!

Címkék: szemét élelmiszer éhínség túlfogyasztás

A bejegyzés trackback címe:

https://amelie75.blog.hu/api/trackback/id/tr891934923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amori 2011.07.10. 14:57:13

Nagyon jó cikk, lényegre törő, és még egy nem szakavatott is megérti(: Köszi
süti beállítások módosítása