Kritika

 2010.11.08. 08:19
Ha kritikát kapunk a családtagtól, baráttól, becsüljük meg, mert különösen értékes kincsre tettünk szert! Csak az mer valódi, építő kritikát megfogalmazni, akinek számára tényleg fontosak vagyunk.
Azt gondoljuk, hogy saját életünket jobban ismerjük, pontosabban látjuk, mint a barátaink. Hajlamosak vagyunk bántásnak, sértésnek, belepofázásnak tartani mások tanácsait. Gyakran felejtjük el, hogy mindig az üléspont határozza meg az álláspontot. Szeretnénk jól felépített bástyáinkat biztosnak és sérthetetlennek látni, de elefántcsont-tornyunkból gyakran korlátozott a kilátás, nem megfelelő a perspektíva.
Ha mindent tudnánk magunkról, ha elfogulatlanul tudnánk megítélni életünket, nem lenne szükségünk baráti kritikára.
De sajnos többnyire nem ez a helyzet. Elkél a pillanatnyilag fájdalmas, de hosszú távon építő kritika.
Tudjunk elfogadni és ne merjünk adni!
Pillanatnyilag zátonyra futott képzeletem egyetlen túlélője az a kép, hogy képes vagyok széles látószögű teraszt és tág bejáratot varázsolni a saját kis elefántcsont-tornyomra.

Címkék: kritika barát épít elefántcsonttorony

A bejegyzés trackback címe:

https://amelie75.blog.hu/api/trackback/id/tr432432798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kövér ellenőr 2011.07.18. 22:52:05

A kritika mindig az azt -mármint a kritikát- tevő személy rögzült tudatállapotá-
nak (rögeszméinek) a vetülete, amelynek célja minden esetben a kritizáló vélt (személyes) hatalmi helyzetének tudatosítása. (A személyiség totalitarizmusa.) Minden esetben a kritizálót jellemzi.
"Tudjunk elfogadni és ne merjünk adni!" - Mi ez ?!
Valami Mester és szolgalány -játék ?! Mert legfeljebb akkor
elfogadható.
Az ilyenfajta kritikát -legyen az pozitív vagy negatív- figyelmen kívül kell hagyni (le kell szarni); a túl gyakran ezzel élőt lehetőleg el kell kerülni.
süti beállítások módosítása