Tolerancia

 2010.07.26. 18:44

A maga módján mindenki törekszik a jóra, a jobbra.

 
A szenvedélybeteg időnként a kilépést fontolgatja, a hívő térít, a tudós kutat, a depressziós szakemberhez jár, az átlagember jótékonykodik, vagy csak egyszerűen a munkája során törekszik a jobbra, ( a jó pap pedig holtig tanul).
 
Törekszünk rá, de nem érhetjük el a tökéletességet. El kell tehát fogadnunk magunkat olyan tökéletlennek, gyarlónak, emberinek, amilyenek vagyunk.
Tolerancia önmagunk és mások iránt.
 
De mit jelent a tolerancia? Elfogadást? Elviselést? Befogadást? Ellenérzés elnyomását? Nem tetsző dolgok figyelmen kívül hagyását?
Mikor mit…
Könnyű olyan hibákkal/személyekkel/jelenségekkel szemben “toleranciát” tanúsítani, amelyek közel állnak hozzánk, elfogadhatóak számunkra. Ezt nem is toleranciának, inkább “szimpátiának” nevezném. Toleranciára akkor van szükségünk, amikor “elfogadhatatlannak” tűnő dolgot tapasztalunk, amely távol áll tőlünk, de valójában nincs okunk az el nem fogadására. Ezeket a dolgokat nem kell szeretnünk, de meg kell tanulnunk együtt élni velük/mellettük. 
A MÁSSÁG elfogadásához szükséges tehát a tolerancia. (Másság témakörébe sorolok jelen esetben mindent, ami eltér Tőled, és nem azt, ami az ún. átlagostól tér el. És kifejezetten nem szeretném leszűkíteni a fogalmat csupán a nemi identitás alapján “más”-nak titulált másságra.)
Meddig kell terjednie a toleranciának? Mikor kell hallgatnunk és „elfogadnunk“, mikor kell terelgetnünk, és mikor drasztikusan fellépnünk? Hol csukjam be a szemem, és hol kezdjek szentbeszédet tartani? Hol a határ?
 
A bűn/bántás/megalázás/rosszindulat elfogadása szerintem rosszul értelmezett tolerancia (=gyávaság?). Semmit nem kell/szeretnék elfogadni, ami valaki(k) számára káros vagy hátrányos helyzetet teremt – egy ilyen helyzet megfelelően komoly oknak tűnik, hogy “belepofázzak” mások dolgaiba. Ami nem más Élet vagy Életek rovására történik, ott igyekszem elfogadónak lenni…
De hogy hol a határ, azt sajnos ismét nem tudom.

Címkék: tolerancia együttélés másság elfogadás

A bejegyzés trackback címe:

https://amelie75.blog.hu/api/trackback/id/tr422177974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zfuly 2010.07.27. 14:44:39

A tolerancia, azaz a türelem határa szerintem egyértelmű.

Türelmes vagyok más személy bármiféle viselkedésével, tulajdonságával szemben, elnézem, hogy olyan, amilyen. Mert ő maga ilyen.

A türelem gyakorlásába azonban nem fér bele, hogy az én értékeimet, létfeltételeimet sértő viseldekés, másságot is eltűrjem.

Nálam ezért nem tolerancia kérdés pl. a melegfelvonulás. Bár mások ilyen viselkedését eltűröm, én nem kívánom értéknek tekinteni a homoszexualitást. Ezért aztán rosszul viselem, ha valaki ezt középpontba helyezi. Ha csak egy napra is...

Amelie75 2010.07.28. 17:53:51

@zfuly: Az alapvető megfogalmazásban egyet is értünk. Számomra azonban a tolerancia nem csupán más személyek elfogadását, hanem az ő preferenciájuk elfogadását is jelenti. (Elfogadás nem egyelnő elismerés!) Éppen ezért én szívesen tolerálom azt, ha bárki középpontba helyez számára fontos kérdéseket, amíg az az mások érdekeit nem sérti, ill. nem összeegyeztethetetlen az értékrendemmel.

zfuly 2010.08.09. 19:51:07

Mások preferenciájának elfogadása / elutasítása egész addig nem jelent semmit, amíg kölcsönösen nem tolakszunk egymás látó / érző terébe.

SZVSZ a tolerancia egyik fontos ismérve, hogy igyekszik NEM betolakodni más preferenciájú emberek érzés-terébe, valamint, ha ez elkerülhetetlen, akkor igyekszik visszafogottan viselkedni.
süti beállítások módosítása