HIT

 2010.04.05. 17:55
Már napok óta (mit napok! Évek óta!) feszít egy téma, melybe csak félelmekkel merek belevágni.
Ez a téma a HIT.
Nehezen találok rajta fogást, olyan terület ez, amely – a politikától eltekintve – talán leginkább megosztja az embereket, és nem is tudom valószínűleg néhány sorban összeszedni idevágó a gondolataimat. Mélyebben nem mernék belevágni, mert sem végzettségem, sem mélyreható ismereteim nincsenek a téren, de gondolataim mégis megfogalmazásért kiáltanak.
Néhány felületes felvetés tehát a teljesség igénye nélkül:
Hiszek, de nincs gyakorolt vallásom. Nem szeretném, de nem is tudnám hitemet keretek közé szorítani. Nem vonzanak a vallásos külsőségek! Meg vagyok keresztelve, de nem érezném magam kevesebbnek vagy rosszabbnak, ha nem lennék.
Félreértések elkerülése végett: nem a szabályok alól szeretnék kibúvót találni, ha képes lennék azonosulni egy vallással, biztosan könnyűszerrel elfogadnám a kereteit, vagy megszorításait. Talán túl önfejű vagyok… Talán túl gyenge a hitem… vagy éppen túl erős a meggyőződésem, hogy a vallások csak körítést adnak, amelyek nem feltétlenül szükséges velejárói a hitnek, de mégis jól átláthatóvá, mindenki számára befogadhatóvá teszik a képviselt szabályrendszert. (Itt most direkt nem folynék bele az egyházak szabályozó szerepébe, a megvezethető emberek feletti irányítás átvételébe. Hitről szeretnék írni és nem egyházakról.)
Nem hiszek a véletlenekben, és nehezen tudom elfogadni, hogy a világunk létezése, tökéletes-tökéletlen életünk alapjai véletlenek sorozataként jöttek létre. A szakállas, mosolygós, vagy éppen haragos, bosszúszomjas istenkép sem elfogadható számomra. Akkor miben hiszek? Hiszem, hogy van egy központi rendezőelv, amit tetszés szerint nevezhetünk Istennek, vagy logikának, amely a káoszból rendszert teremt, hiszek az alapvető, megkérdőjelezhetetlen értékekben, a lélek létezésében, a hit erejében.

Hiszek abban, hogy naponta kell időt szakítanunk arra, hogy átgondoljuk az életünket, hogy hálát adjunk mindazért, amit elértünk, ami megadatott, hogy észre kell vennünk a jót magunkban és környezetünkben, és szükségünk van elvekre, amelyeket követhetünk, amely mentén élhetjük életünket, hogy életünk ne lassú elmúlás legyen.

Nem szeretek bigott emberekkel beszélgetni a hit kérdéséről. A vakhit és az értelem összecsapásánál szinte sosem győzhet az utóbbi – és nem is ez a cél. A kulcsszó nálam a tolerancia. Példaképem 80 éves, „hívő és vallásos” nagymamám, aki elképesztő szintre jutott ezen a téren: erős hite mellett végtelenül elfogadó másokkal, és nem hisz a külsőségekben, mert meggyőződése szerint csak az számít, ami belülről fakad.
Ha a vallásokat lecsupaszítjuk minden szertartástól, külsőségtől, ezredéves beidegződéstől, az alapvető értékek alapjaiban azonosak. Ez a legfontosabb. A többi mese, fantasztikusan megírt irodalmi mű, vagy éppen szemfényvesztés, fanatizmus, de nem a lényeg.
Nem értem, hogy hogyan lehet a vallás nevében más emberekkel szemben gyűlöletet, megvetést tanúsítani, más embereket (gyakran gyermekeket) halomra gyilkolni, kínozni, kiközösíteni.
Úgy tűnik, nem vagyok fogékony a végletekre, mert azt sem értem, hogy lehet teljesen hit nélkül élni.
„Zuhanó repülőgépen nincsenek ateisták” – sajnos nem én találtam ki, de nagyon tetszik. Egy lassan zuhanó repülőgép az életünk.
Tizenévesként gyakran kérkedtem azzal, hogy magamban hiszek, nincs szükségem mesékre, istenképre, külső támaszra, mert erős vagyok. Fel kellett nőnöm, gyerekeket kellett szülnöm ahhoz, hogy felismerjem emberi létem igen szűkös határait, és elmondhassam: bár nincs vallásom, van hitem.

Címkék: vallás egyház hit biblia

A bejegyzés trackback címe:

https://amelie75.blog.hu/api/trackback/id/tr681896743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zfuly 2010.05.14. 09:41:03

"Gyermekkoromban elszántam magam,
Hogy szólok istennek, ha van.

De nékem ő égő csipkefenyérben
Meg nem jelent, se borban és kenyérben,

Hiába vártam sóvár-irigyen,
Nem méltatott rá, hogy őt higgyem."

Milyen egyszerű gondolat: szólok Istennek, ha van. Tehát szólok valahova, kiáltok egyet, ő meg úgyis mindenható, hát lesz szíves válaszolni. Lehetőleg úgy, ahogy én elvárom.

A valóság ennél sajnos / szerencsére sokkal összetettebb.

A vallás (ha hiten alapul) az a keret, ami segít abban, hogy életünk Isten szabályai szerint folyjék. Olyan ez, mint a KRESZ. E nélkül is lehetne közlekedni az utakon, csak kockázatosabb lenne, több lenne a baleset, stb...

Vannak emberek, akik szabadok akarnak lenni és vállalják ennek minden előnyét és kockázatát, megadják az árát.
És vannak emberek (és lássuk be, a történelemben ők voltak túlnyomó többségben), akik kereteket igényeltek maguk köré. Szeressük őket és fogadjuk el türelemmel évszázadok alatt kiépült kereteiket!

zfuly 2010.05.16. 21:01:57

+1 komment:
"Ha a vallásokat lecsupaszítjuk minden szertartástól, külsőségtől, ezredéves beidegződéstől, az alapvető értékek alapjaiban azonosak. Ez a legfontosabb. A többi mese, fantasztikusan megírt irodalmi mű, vagy éppen szemfényvesztés, fanatizmus, de nem a lényeg. "

Ez tán kívülről így tűnhet, a valóságban nincs így. A különféle hitek, vallások más-más módon rendezik be az életet, még alapérték szinten is.

Amelie75 2010.05.16. 21:39:50

@zfuly: Hozzászólásaid, kritikáid természetesen elfogadásra kerülnek. Mint azt említettem is az írásomban, nincs mélyreható ismeretem a témában, csupán kikívánkozó, toleranciát kérő gondolataim vágytak megtestesülésre. A vallásokat a valóságban egytől-egyig támogatom. Ha ez nem derült ki az eddigi írásomból, akkor talán fel is kellene hagynom a gondolataim lejegyzésével...
Ami a vallások alaptételeit illeti, szívesen veszem a helyreigazítást, mert mint említettem, a téren csak az alapvető ismeretekkel rendelkezem, és ez talán valóban nem kielégítő. Bízom benne azonban, hogy semmi olyanra nem derül fény, amely miatt mégis jóvá kell majd hagynunk ártatlanok lemészárlását, és vallási háborúk indítását...

pety+ 2010.08.15. 18:12:37

A Sátán nagy becsapása, hogy miután az értelmes ember belátja, hogy világunkat nem alkothatta és irányíthatja a véletlen, mégsem fogadja el Istent a teremtőnek és nem látja/érzékeli Isten gondoskodását saját életében.
Ha addig eljutott, hogy a világ nem lehet véletlen műve, akkor miért áll meg itt? Miért nem kutakodik tovább, addig, míg meggyőződhet arról, ki áll mindez mögött?
Amíg így van, addig a Sátán áll nyerésre!

Amelie75 2010.08.16. 20:15:01

@pety+: A Te megközelítésed kifejezetten vallási szempontú. Én a hit irányából állok a kérdéshez. Elfogadom Istent teremtőnek, de nem szeretném keretek közé szorítani.
Meggyőződni pedig szerintem senkinek nem áll módjában. Éppen ez a szép benne: nincsenek, és nem is kellenek bizonyítékok.

békymiki · http://mahamudra.blog.hu/ 2010.09.25. 12:26:06

@pety+: hehe, a Sátán nem áll nyerésre csak szólok. A világod te magad teremted, egy egy komplex tükörben élünk, amit saját magunk alakítunk.

Az értelmes ember azt is be kell lássa, hogy "nihilizmus márpedig nincs". Ha már analogizálunk, a KRESZ a vallás értékszemlélete, az egyház a tanító és felügyelőszerv, a hit pedig nem más, mint az odaadásod. Ez utóbbi csak rajtad múlik, hiszen egyedül te döntheted el, hogy ki felé irányuljon. A befogadás a felismerések és a megszerzett tapasztalatok átültetése, szinten tartása pedig a gyümölcse lehet mindennek ha okosan és mélyen a szívedből döntesz.

pety+ 2010.10.11. 00:05:45

Szánjatok rá tíz percet egy gondolatkísérletre:
1.Tételezzük fel, hogy van Isten!
2.Hallgassátok meg ezt a dalt!
www.youtube.com/watch?v=KvhDI1Wsx78
3.Válaszoljatok az alábi kérdésre:
Mi van, ha mégis igaz?

Amelie75 2010.10.13. 05:16:47

@pety+: Köszönöm a dalt! Rászántam 10 percet. A Dobner Illés-féle verzió nekem még jobban tetszik!
És mi van, ha mégis igaz? Az egyszerűen fantasztikus! De a nézeteimen nem változtat. Értem én, hogy a saját erőmből sosem lehetek kedves Isten szeme előtt. Bűnös vagyok, amely bűnök alól - a dal és keresztény szemlélet szerint - csak Jézus válthat meg.
Tökéletesen igaz: bűnös vagyok, mint minden ember. Elfogadom, hogy a bűneim alól önmagamnak nem nyújthatok feloldozást - azt csak Isten teheti meg. Boldogok azok, akik bírják a bizonyosságot!
süti beállítások módosítása