Megcsalás

 2010.08.05. 08:58

 

A korábban említett toleranciám sajnos nem terjed a megcsalás elfogadásáig. Ha egy mondatban kellene megfogalmaznom, hogy mit tartok a legszennyesebbnek benne, igen nagy bajban lennék: sok kis apró gusztustalan részletet kellene felsorolnom. Kezdeném mondjuk azzal, hogy ezt a bűnt éppen azzal a személlyel szemben követjük el, akit – állítólag – a legjobban szeretünk, akivel összekötöttük az életünket, akivel adott esetben közös gyermekeink vannak, akinek feltétlen bizalmát élvezzük.
(Hogy mi tartozik a megcsalás kategóriájába, az egy külön fejezetet igényelne. Jelenleg maradjunk meg a klasszikus verziónál: testi kapcsolat egyszeri vagy ismételt kialakításánál.)
Életünk párját a megcsalás útján kiadjuk egy harmadik személynek, aki jellemzően arra tökéletesen érdemtelen – ezt már azzal a ténnyel is bizonyítja, hogy hajlandó a szeretői szerepet betölteni. (Itt azzal a feltételezéssel élve, hogy a harmadik fél tisztában van a megcsalás tényével, és nem egy kapcsolatszédelgő csapdájába eset.) Kibeszéjük tehát életünk párjának intim részleteit, magunkat persze jellemzően sértett vagy elnyomott, esetleg kielégítetlen félként beállítva.
A „legszebb” esetekben egy idő után már mindenki tud a félrelépésről, és körbebeszélik vele a várost, csak a megcsalt személy dédelgeti még mindig a sérthetetlenség gondolatát – míg egy idő után a szánakozó, lesajnáló pillantások vagy gyilkoshumorú álbarátok elszólásai elgondolkodásra nem késztetik.
Bizonyos esetekben persze találhatunk enyhítő körülményeket, és olykor magyarázatot is a dologra, de egyelőre nem hallottam olyan történetet, amely igazolni tudná a megcsalás tényét.
Gyakran hangzik el magyarázatként, hogy amit nem tudunk, az nem fáj. Lehet, hogy ez az életünk párja szempontjából valóban így van (ld. Hit és valóság posztot, 2010.06.11.), de ez nem befolyásolja azt a tényt, hogy a tett maga gerinctelen, és nem egyenes emberre utal.
Nem szeretnék ítélkezni, nem is az én feladatom, de részemről ez olyan dolog, amit tolerálni nem kívánok.

Címkék: férj feleség megcsalás szerető

A bejegyzés trackback címe:

https://amelie75.blog.hu/api/trackback/id/tr902200166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zfuly 2010.08.09. 20:49:24

Nagyon foglalkoztat a téma. :)

Egyébként pedig más irányból szemlélve jutok hasonló eredményre.

A "megcsalás" a másik fél bizalmával való végletes visszaélés.
Kifosztás.
Megalázás.
Emberi minőségének megcsonkítása.

Nálam sem tolerált. :)

Amelie75 2010.08.09. 22:53:17

@zfuly: Örülök a hasonló gondolatoknak. Félreértések tisztázása végett: Nem azért foglalkoztat a téma, mert érintett vagyok - nem is lehetek: nem vagyok párkapcsolatban - hanem mert a környezetemben lépten-nyomon előjön a téma és feszítettek a gondolatok.

zfuly 2010.08.11. 16:02:14

@Amelie75: Én is számos helyen látom.
Csak nem értem.

A tartás hiányát nem értem. Azoknál, akik "végrehajtják".

Magukat nem becsülik annyira, hogy ilyen piszkos dolgot ne tegyenek?

Pimander · http://pimander.blog.hu 2010.10.28. 11:15:51

Bár én sem vagyok érintett a dologban (saját részemről tudom, a másik oldalról meg remélem), de szerintem ezt a kérdést nem lehet kívülről ilyen egyszerűen megítélni. A hűtlenség a legtöbbször valószínűleg egy nagyon hosszú, akár több éves válság, valami megoldatlan probléma következménye, gyakran "bosszú" az egyént ért sérelemre (bármelyik félről is legyen szó). Ebből az összefüggésből csak egyetlen elemet kiemelni és azt elítélni, nem célszerű. Miért nagyobb bűn a hűtlenség, mint mondjuk az azt kiváltó, éveken át tartó pszichikai vagy testi fenyegetés, zsarolás, durva beszéd, alárendeltségbe, megvetettségbe taszítás, satöbbi? (Aminek nagy részét mindkét fél elkövetheti.)

Amelie75 2010.11.10. 06:08:13

@Pimander: Igazad van, a megcsalás mindig valaminek a folyománya, de szerintem nem igazolható az általad említett előzményekkel. Azokkal fel kell venni a harcot egyéb módon, és ha szükséges, megszakítani a kapcsolatot. A bejegyzésben a "hagyományos" értelemben vett, l'art pour l'art megcsalást vettem alapul.
A felvetésed egyébként jogos! Lehet, hogy ez a téma is megérne egy bejegyzést...
süti beállítások módosítása